Kilian Gotink – Doornloos Roosje

Doornloos Roosje

‘Ik heb mama gevraagd waarom je haar gisteren een roos gaf,’ zei ze aarzelend, terwijl ze aan kwam lopen en toekeek hoe ik, aan het vijvertje gezeten, onbehouwen een mus uit een stuk hout poogde te snijden. Ze had een hand geheven tegen de felle zon, maar liet die al snel weer zakken.
‘En wat zei ze?’ vroeg ik nieuwsgierig.
‘Dat dat roosje een teken was van je liefde. Ze zei ook dat het leek op mij.’ Ze begon te blozen toen ze verderging. ‘Volgens haar ben ook ik als de bloesem, de betoverende geur, de schoonheid.’
Ik lachte vrolijk. ‘Daar heeft ze dan in ieder geval wel gelijk in!’
‘En ze grapte dat jij de doornen bent.’ Ze keek me aan met haar jonge, maar alerte ogen die oplichtten in de zon. ‘Wat bedoelde ze daarmee?’
Ik beantwoordde haar blik plagend en met opgetrokken wenkbrauw. ‘Zijn er rozen zonder doornen?’
Lange tijd zei ze niets en keek ze naar de eenzame karper die lui rondzwom in het vijvertje. De mus begon een herkenbare vorm aan te nemen, al was de staart nog veel te breed en het geheel nog duidelijk aan verbetering toe. ‘Vind jij het ook niet verdrietig dat een mooie roos zo’n scherpe doornen nodig heeft?’ vroeg ze toen.
‘Ja, lieverd. Eigenlijk wel. Maar is een roos zonder doornen nog dezelfde roos?’
Ze was even stil. ‘Dat is een mooie mus. Dank je wel papa,’ zei ze beleefd en ze gaf me een snelle kus op mijn wang toen ik haar de onafgewerkte vogel overhandigde. Ze hield hem omhoog en deed alsof hij vloog. ‘Ik zou liever de mus zijn dan de roos. Hij kan vliegen waarheen hij maar wil en heeft geen doornen nodig. En jij, papa?’
‘Ja, ik zou eigenlijk ook liever de mus zijn.’
‘Maar jij bent groot. Jij mag doen wat je wil en kan overal naartoe, net zoals de mus. Wat houdt je dan nog hier?’
Ik keek haar verrast aan. Die zachte, hazelbruine haren met die blonde lok die ik zo goed kende, bewogen in de wind. Haar zachtblauwe ogen straalden bijna feller dan de weerkaatsing van de zonnestralen in de vijver. Rond mijn mondhoeken speelde een glimlach.
‘De roos.’

Kilian Gotink – Onuitgegeven – 2018

Comments

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s