Vincent Grieten – Bedacht

Proloog

Voor het eerst werd ik opgevangen, stootte ik me niet kei-hard tegen een muur aan. Ik ontmoette één persoon. En ze vergeeft me. Ze is niet bang, want ze begrijpt me. Volhouden deed ze, omdat ze herkende – zichzelf.

Bedacht

Telkens bellen mensen bij me aan. Hét geluid, als een bescheiden stukje uit m’n persoonlijke horrorsoundtrack: “BBRT BBRT!” Alvast voor een derde keer traumatisch opgeschrokken en opgestaan – kleren aan –  maar ik doe niet open. M’n lichten zijn uit en ik slaap. Of tenminste, ik doe alsof ik slaap; opnieuw. Voor eens en altijd vast in dit moment hoor ik alle mensen, beginnen aan hun leven. Beginnen aan hun dag. Of slenterend terugkeren. Toch, vandaag was anders.

De routine werd doorbroken. Ik had mijn licht aangelaten. “domkop!” Zo luid als ik kan, ik zou het willen roepen. Zulke momenten van pure onhandigheid gebeurden me niet vaak. En nu dan? De vreemde verlammende angst werkt niet écht probleemoplossend. Dus, lag ik stil – muisstil, maar het bellen stopte niet. Neen, dit mens gaf maar niet op. Er begon zelfs iets te kloppen! Het was mijn hart, of was het op de deur? Beide denk ik… Een gedachteloze paniek-piloot neemt over; ik klik – luidkeels en uitgalmend – het licht weer uit en hoor een: “Aha!” Iemand merkte me op.

Zie je wel dat je er bent

Ik kan er naar gissen: “Je moest er wel-zijn. Anders hoor ik geen licht verdwijnen; met een simpele vingerknip.” Dat denkt ze, terwijl mijn complexiteit, mijn denken en handelen, wordt ontmaskerd met diezelfde ‘simpele vingerknip’. Eindelijk heeft iemand me door. De torenhoge muren moesten ooit eens veranderen in een alles omvangend net, waar ik – toch maar net – weer eens veel te heftig inval. Ik voel geen kalmte, neen, alle frustratie moet er eerst nog uit. En toegegeven het ziet er lachwekkend uit. Woelend en woelend, vallend en opstaand. Alles bedacht, onbedacht. Het net: mijn vrijheid, want de verzuipende zee is drooggelegd.

Comments

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s