Vincent Grieten – Zwaartekracht doet me sneller vallen

Ik heb domweg geleerd dat ’t koude vertrouwde altijd beter is dan je huis in brand. En ik verkondig het gretig. Mensen luisteren dan echt, want ze graven terug en zien zichzelf balanceren. Op alle momenten waar ze bijna hun evenwicht verloren en de dieperik intuimelden naar iets nieuws. Schrijf het op een papiertje. In je geheugen prent je ’t niet.

Het is moeilijk, de raad van jezelf opvolgen. Zéker als je vol twijfels zit over de kwaliteit van het stukje defect advies. Patenteren zal ‘k het nooit doen. ’t Komt immers vanuit de foute invalshoek. Vanuit voorkomen. Het niet doen. Ik huiver bij de bestaansreden; vraag mezelf af of ’t die noemer wel waard is, te bestaan. Dus ik wandel maar rustig verder, m’n rommelige gedachten klaren op en er ontsnapt zich voorzichtig een rookwalm.

 

Adem in, adem uit. Marlboro Rood.

 

Ik zet me tegen de gevel van een oud herenhuis. ’t Komt me weer allemaal te dicht bij. Een eerste indruk maken is belangrijk, ook al was het ondertussen de derde keer. Met een laatste druppel moed smeer ik de assen van m’n sigaret in een kruisje over de vensterbank. Bijgelovig? Zou kunnen. Ik krijg een schouderklopje van een toevallige passant en trek me over de streep. Hop… Naar binnen.

Na het verkeerdelijk openen van deuren, word ik beloond met staren van gezichten. Gedichten leunen achterover op hun houten stoelen. En ik ben ongemakkelijk, maar thuis. Alles staat precies waar ’t moet staan. Kunstig voel ik haar vonken langs m’n ogen flitsen. Steeds kort, maar schroeiend en glashelder. ‘k Zoek naar een verklaring, een waarom tot ik merk dat ik me schuldig maak aan net hetzelfde. Te vaak om toevallig te zijn, een glimlach hier en daar. We weten het allebei, maar elke seconde opnieuw schieten degelijke woorden tekort. Ach, films waren vroeger ook stil, toch oh-zó pakkend. En dan ‘t liefst nog van die Franse…

 

Me dan te bedenken

dat ik bijna niet gegaan was.

Comments

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s