Dubbelrecensie: Benoit Vermaele

Deze recensie bevat de mening van de auteur. 

Opgepast, niet voor de argeloze lezer

Een typische maandagochtend, wanneer ik binnenwandel turen de vermoeide blikken van mijn leerlingen nog even langs een digitaal stuk glas door het leslokaal. De druk die de maatschappij, en ik als het verlengde daarvan, op hun schouders legt neemt gestaag toe. Het wordt steeds moeilijker om te beantwoorden aan de eisen die de samenleving ons oplegt, met een groeiend pessimisme bij de aanblik van de toekomst als gevolg.

Benoit Vermaele geeft in zijn teksten een blik in de zwartkijkerij die getuigt van deze teneur. De Gentse schrijver weet in zowel inhoud als vorm de complexiteit van het mens-zijn weer te geven, mét haar schaduwkant. Zijn directe persoonlijke stijl geeft ons een vrijgeleide om rond te dolen in de coulissen van een gekwelde geest met een aanzienlijke overredingskracht. De lezer wordt aangesproken vanuit een veronderstelde naïviteit. De optimist is een schlemiel,  onbewust van het onheil dat de aardkloot domineert terwijl de verlichte pessimist de confrontatie aangaat met de wereld en niet langer wegvlucht van de claim op zijn psyche.

Vermaeles woorden komen aan als een wake-upcall met een zeker shockeffect. Of is het net de opgedrongen zelfbeschouwing die ons uit een vastgeroest escapisme dwingt en zo een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt? Op een dieper niveau ontdekken we steevast een algemene overtuiging die blijk geeft van zijn grondige reflectie over het menselijke. Deze schrijver ontvlucht de kleine kantjes van het leven duidelijk niet, integendeel, zijn teksten getuigen van een opvallend zelfbewustzijn waarvan de filosofische ondertoon ons doet twijfelen aan onze eigen intenties.

Met die opmerkelijke visie projecteert Vermaele een interessante kijk op het (dis)functioneren van onze samenleving en de wijze waarop we ons malheur incasseren, overwinnen of ontvluchten. De nietsvermoedende onschuldige ziel die de lectuur aanvat behoedt zich beter, dit is een point of no return.

Wouter Cambré

Comments

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s